Sprundels dialect

Steeds minder wordt er Sprundels gesproken. Echte Sprundelse woorden dreigen in de vergetelheid te raken, We proberen ze daarom te verzamelen. Iedereen kan helpen. Ken je een Sprundels woord of uitdrukking, die niet in de woordenlijsten voorkomen, of misschien weet je een betere schrijfwijze of betekenis van onderstaande woorden? Laat het ons weten.

We willen niet te diep graven. Het moet leuk blijven, maar toch willen we graag zo volledig mogelijk zijn. Niet eenvoudig, want in de verschillende buurten van Sprundel worden en werden al verschillende woorden gebruikt, c.q. verschillend uitgesproken. Iedere hulp is welkom!! Dialect is geen dom boerentaaltje met een dommig imago dat niet past in de moderne tijd. Het is een echte taal, die een sterke binding heeft met de regio en haar folklore. Brabants is geen platte variant van het Nederlands, maar een echte taal met in elk dorp een eigen verschijningsvorm. Het Dialect behoort tot het culturele erfgoed. Dialect is eeuwen ouder dan het A.B.N. Dialect spreken heeft, zoals velen denken, niets te maken met onfatsoenlijk spreken. Zomaar een voorbeeldje waarom dialect zo waardevol is

We kennen in het dialect mannelijke en vrouwelijke woorden. Het ABN kent dit niet. Voor mannelijke woorden kun je dieje zetten: dieje stoel, dieje hond, dieje vent. Voor vrouwelijke woorden kun je die zetten: die tafel, die kat, die vrouw. Je hoort wel eens de mening: Als je je kinderen dialect leert, hebben ze later een kleinere woordenschat en kunnen ze veel minder goed ABN spreken. Wat vindt U van deze stelling? Persoonlijk heb ik nooit moeite gehad om over te schakelen naar ABN, als dit nodig was. Ik denk, dat Dialect en ABN gemakkelijk samen gaan. Een vreemde taal leer je toch ook naast je bestaande taal.

Heeft U nieuwe woorden of wilt U reageren op deze pagina, mail dan naar:
trapkes@dorpswerksprundel.nl

of neem contact op met:
Adrie van Ginneken
Odiliastraat 1
4714 AG te Sprundel
tel:0165-350241
emailadres: a.vanginneken@home.nl

Sprundelse dorpsstraat in de achttiende eeuw
door Dirck Verrijk, rond 1765

Scroll naar top